Avenyns små pärlor – Chalmersgatan, Lorensbergsgatan, Storgatan

Publicerad

Avenyns sidogator, Blogg, Guide

När du besöker Avenyområdet får du inte glömma bort att svänga av från huvudgatan in på tvärgatorna där många små pärlor gömmer sig. Allt från restauranger med utmärkelser, specialiserade butiker och gym.

Chalmersgatan

chalmersgatan_collage
Chalmersgatans namn härstammar från en av Göteborgs stora personer, nämligen William Chalmers. Efter sin död skänkte han en del av sin förmögenhet till frimurarebarnhusdirektionen. Dessa pengar användes sedan till att starta upp en industriskola för fattiga barn, det som idag är Chalmers Tekniska högskola.
På Chalmers gata som är en tvärgata till Avenyn huserar idag följande verksamheter:

Durgés Trafiksskola, har sitt ursprung som Sveriges första trafikskola. Här kan du ta körkort för alla fordon samt att du kan lära dig att köra enligt ”Eco-driving”, ett miljövänligare sätt att köra bil på.

Lorensbergsgatan

Historien om husen på Lorensbergsgatan är många, allt ifrån cigarrfabrik till ridhus har funnits på gatan men dessa försvann under senare delen av 1800-talet. Och idag återfinns det andra verksamheter i området.

lorensbergsgatan
Prisbelönta restaurangen Somm Restaurant & Wine bar huserar i den mysiga källarlokalen på Lorensbergsgatan 8. Här serveras mat från det nordiska köket med internationella influenser. År 2016 erhöll restaurangen utmärkelsen Bib Gourmand i Guide Michelin.
Sugen äkta västkust både i miljö och mat, då ska du göra ett stopp hos Sjöbaren längre ner på gatan. Här serverar man det bästa från havet, både lunch och kväll. Missa inte att smaka deras fisksoppa som är gudomligt god.


Vill du istället ta med dig maten hem så är Sofina butiken för dig. Här hittar du förstklassig mat av högsta kvalité. Sofina erbjuder take-away, catering men har även en liten servering i butiken.

Storgatan

Storgatan sträcker sig från Södra vägen, korsar Avenyn och ända bort till Hagakyrkan. Gatan fick sitt namn redan 1867 och är hela 760 meter lång, nästan lika lång som hela Avenyn. På mitten passerar gatan Vasaplatsen som är dit Avenyområdet sträcker sig. Utmed gatan finns det en mängd olika verksamheter, här presenteras några av dem.


Med fokus på kvalitet har Dockbutiken specialiserat sig på leksaker från kända varumärken. En liten butik med personlig service, har du inte vägarna förbi Göteborg kan du alltid handla i deras webshop.


Hos Stockyard Burger Joint kan du och vännerna kan avnjuta saftiga grillade hamburgare gjorda på högrev och bringa tillsammans med fantastiska milkshakes.

För dig som står i startgroparna för ett sundare liv finns ViktVäktarna här att hjälpa flera gånger i veckan att nå dina mål med hängivna coacher på plats.

Hitta hit

Alla gator når du genom att gå av på hållplats Valand och sen vidare till fots. Hållplats Heden ligger precis vid Storgatans ena ände. Storgatan kan du också nå genom att gå av vid hållplats Vasaplatsen.