fbpx

Publicerad 25 mars, 2021 - Blogg

Avenyn möter Tim Damerau!

Tim Damerau är artisten som skrivit en hyllning till Avenyn! I sin nya singel (släpps 2 april) ”Dansar genom Avenyn” sjunger han om gatan, glädje och frihet. Tim slog igenom under 2020 med debutsingeln ”Du vet vad jag vill” och har nu siktet på ännu en hit. Till vardags bor han i Varberg men kärleken till Göteborg och Avenyn är stor. Vi träffade Tim och pratade om musik, livet och självklart nya låten!

 

Hur länge har du ägnat dig åt musik? Och hur började du?

Jag började hålla på med musik redan som liten och min pappa som spelade i Göteborgsbandet Simpkins var den stora faktorn till att musikintresset växte fram. I detta bandet va också Johan Forsman frontfigur och sångare som numera är en framgångsrik musikproducent, och bla. jobbat med Håkan Hellström och The soundtracks of our lives.

I det stora hela va det faktiskt intresset för att börja spela trummor som växte fram då och redan som 6 åring fick jag mitt första trumset. Därefter började jag att spela gitarr under grundskolan sen sjunga. Det var efter gymnasietiden som allt satte igång och jag började sjunga och spela på olika slags scener som trubadur. Efter nästan 10 år som trubadur var jag rätt så trött på att bara spela andras låtar och släppte januari 2020 min första debutsingel ” Du vet vad jag vill”. Det blev startskottet till något helt nytt och det visade sig bli en poplär låt på spotify (har över 119 000 streams). Utifrån det har det växt på med olika idéer och med tanke på hur året sett ut med pandemin har man fått hitta nya vägar som artist.

Hur skulle du beskriva dig som artist? Vad inspireras du av?

Jag ser mig inte som unik eller specifik artist utan jag jobbar utifrån det jag tycker om och brinner för. Men som person är jag ju väldigt jordnära och engagerar mig väldigt mycket i andra människor runt omkring och tar ibland på mig lite för mycket arbete. Jag inspireras väldigt mycket av egna erfarenheter och tankar men också av olika händelser som man går igenom här i livet.  Men om man skulle vara lite självgod och se på mig som artist från ett utifrån perspektiv skulle jag nog säga att jag är väldigt kreativ och det händer mycket runt omkring mig. Jag gillar att skapa och vara framåt men också vara väldigt bestämmande.

Vad drömmer du om i framtiden?

Jag drömmer om att Coronan ska vara över, ha ha, ne men som artist eller som människa?

Helt ärligt så har jag det väldigt bra nu och gör de jag vill göra, skriva låtar och har just nu spelat in min första musikvideo tillsammans med ett gott gäng. Där fick jag äran att jobba tillsammans med Fortesa Hoti, som bland annat spelat huvudrollerna i serien Andra Avenyn. Jag har spelat in i en av nordens största musikstudios, Svenska Grammofon studion. Så det har hänt sjukt mycket saker på ett år, efter jag släppte min första singel. Nu är jag också med eller jag har skickat in mitt första bidrag till P4-Nästa, som är en musiktävling som alla olika P4-stationer arrangerar.

Ska jag drömma hade det självklart hade det varit roligt att skriva nån låt tillsammans med någon större artist eller som jag alltid drömt om, att stå på Ullevi med fullsatt publik en fin sommarkväll!

Vad saknade du mest under 2020?

Det var ju ett väldigt konstigt år och är fortfarande, men jag skulle säga all gemenskap vi alla människor skapar tillsammans, så som konserter, festivaler, kalas, sammanträden och även mina egna spelningar som fick ställas in pågrund av coronan. En av dessa var ju bokningen hos er på Avenyföreningen där jag skulle spela på Spring Market Södra Vägen.

Så jag hoppas att vaccinet kan göra så att vi kan gå tillbaka till en normal vardag och att ordet rädsla och ångest inte är så omtalade. Jag kan tänka mig att många känt både rädsla och ångest under detta året kring ekonomi eller att bli sjuk.

Du lägger ut mycket videos på Facebook – är det ett sätt att möta publiken detta utmanande år?

Jag har faktiskt alltid kört med livevideos på facebook och instagram även när jag varit ute och spelat innan. Men som du säger är det för att kunna bemöta publiken på ett helt annat sätt med tanke på att det inte vart några spelningar.

Vad tänker du på när du tänker på Avenyn?

För mig har alltid Göteborg varit mitt hem och där jag en gång växte upp. Avenyn för mig är hjärtat av Göteborg och vem blir inte glad av att höra ”frasen” Snart skiner Poseidon?

Har du något speciellt minne?

Om vi ska hålla oss till Göteborgs tema och speciella minnen från just Göteborg, så är det nog när Blåvitt 2007 med ett fullsatt Ullevi tog sm guld och man va en grabb på 18 år. Men när de kommer till något speciellt eget minne  va de när mina 2 barn föddes, för då hade man inte ett ansvar över sig själv längre utan de fanns och finns något större som betyder mest över allt i min värld.

Har du något favoritställe?

Jag har många olika favoritställen, men min speciella plats är där lugnet finns, stressen är borta och man bara får andas och vara.

Din nya singel heter ”Dansar genom Avenyn”, vad ligger bakom den låten?

Denna låten började jag skriva redan för 3-4 år sen och jag har alltid drömt om att göra en speciell låt som är Göteborgs baserad. Så just nu när Göteborg fyller 400 år tyckte jag det skulle vara ett perfekt läge att släppa denna låten tillsammans med en musikvideo. Låten handlar om en kille som från början blir dumpad och han behöver helt enkelt komma ut i de fria, tillsammans med sina vänner och han får till slut den här lyckan och friheten att få känna den känslan tillsammans med sina vänner och få spendera de runt om i Göteborg och på Avenyn. Han känner sig inlåst, men så äntligen blir han ”fri” och när man står uppe längst på avenyn kan man känna en viss frihetskänsla , så man skulle kunna jämföra Poseidon lite med frihetsgudinnan. Se en teaser från låten och musikvideon här!

Vad vill du att folk ska känna när de hör din låt?

Jag vill att de ska känna en frihetskänsla, och att man ska känna den här måbra känslan i kropp och själ. Att varje Göteborgare ska kunna använda sig av den här låten, när de känner att de inte mår så bra och bara kunna sätta på låten och känna känslan av att  ”jag duger som jag är och ingen ska kunna trampa ner på mig”.

Jag som artist vill också att låten ska sätta en ny prägel på Avenyn vare sig man är från Göteborg eller inte, för den här låten är ju en hyllningslåt till Göteborgs stad och Avenyn, så det ska helt enkelt bli en nystart och vi ska sätta Göteborg & Avenyn på kartan och bevisa att denna staden och stadsdel är bäst!

 

Poseidon står ju här på Götaplatsen. Han ser allt och alla. Vad tror du han tänker för sig själv högt däruppe när han ser dig komma gående här nere. Vad ser han för en artist?”

Han ser en person som brinner för att folk ska må bra och han hjälper mig samtidigt att trycka till känslorna extra mycket till andra individer att när man går här på Avenyn, ska man känna lycka , glädje och trygghet. Jag och Poseidon bygger upp Avenyn på nytt och tillsammans med Göteborgs stad, Avenyföreningen och alla runt omkring som arbetat med den här låten och musikvideon kommer vi sätta Göteborg på kartan!

 

Tim Damerau

Ålder: 32

Familj: en son på 7 år och en dotter på 2 år

Bor: Relativt nyinflyttad till Varberg

Yrke: Musiker, Låtskrivare, Fritidsledare

Läser: Ingenting, haha! Nyheter & Facebook

Lyssnar på: Lyssnar på det mesta, men ofta svensk musik

Hobby: Vara ute i naturen, mina barn, skriva musik

Aktuell: Hyllningslåten till Avenyn och mycket annat inom musiken!