fbpx

Publicerad 31 augusti, 2011

Tänt ljus på Götaplatsen

Den 1 september kl. 21.00 är det dags. Då trycker kommunstyrelsens ordförande Annelie Hulthén (S) på knappen och låter ljuset lysa på Göteborgs kronjuvel Götaplatsen. Målet med den nya belysningen är en tryggare, snyggare och helt enkelt ljusare Götaplats.

– Götaplatsen har upplevts som en mörk och otrygg plats där flera olycksfall har förekommit men genom samverkan har vi nu inte bara fått en tryggare utan även vackrare plats, säger Ingvar Brattefjäll ledare för Trygg, vacker stad.

Samverkan kring Avenyn
Belysningsprojektet har varit ett samarbete inom Göteborgs stads samverkansprojekt Trygg, vacker stad och finansierats tillsammans med Higabgruppen. Avenyföreningen och verksamheterna kring Götaplatsen har varit drivande i projektet. Projektet är bara startskottet, det kommer att hända mycket kring Avenyn och samarbetet fortsätter sprida ljus.
– Innanför väggarna på Götaplatsen finns det mycket att inspireras av och vi hoppas att det nu även finns det på utsidan säger Ingemar Johansson, projektledare från trafikkontoret.

En inbjudande och trevlig plats
Besökaren skall känna sig välkommen till Göteborgs hjärta som nu med belysningens hjälp knyts ihop till en helhet. Ny datastyrd LED-teknik skapar en levande och föränderlig plats som lätt går från vardag till fest. Spotlights i gamla praktmaster från Göteborgsutställningen belyser mörka trappavsatser och handikappentréer. Stenmurar, trappor och fasader har fått nytt ljus och träd och statyer effektbelyses. Blicka ut över platsen från nya bänkar med ljus kring Poseidon som dock får vänta en stund med sin belysning. Från den 2 september till 1 november är han nämligen på Spa och blir ordentligt tvagad.

Information:
Ingvar Brattefjäll, ledare Trygg, vacker stad
Tfn: 031-365 57 20/0706-28 11 60 | E-post: ingvar.brattefjall@ponf.goteborg.se
Madeleine Wahlberg, Avenyföreningen; 0705-29 57 90
Ingemar Johansson, belysningsansvarig Trafikkontoret; 0705-39 99 34