fbpx

Publicerad 7 maj, 2013

Ett lyft för mindre urinering

Nedkissade fasader och trappuppgångar är inget ovanligt i Göteborg. Men i slutet av maj kommer lösningen. Då installeras Sveriges första höj- och sänkbara urinoar vid Valand. Ytterligare en kommer att installeras vid Kungsportsplatsen.

Bakom initiativet står Göteborgs Stad och Avenyföreningen, som har arbetat med en lösning på problemet i flera år. UriLiften, som urinoaren kallas, finns sedan många år tillbaka i bland annat England och Holland, där resultaten visat på en klar minskning av offentlig urinering.

Enligt en undersökning som Göteborgs Stad gjort bland de boende i Avenyområdet upplever 85% att urineringen är ett problem. UriLiften är en direkt åtgärd och ett steg i rätt riktning.

– Offentlig urinering är ett problem som stör många, men som ingen vill ta sig an, säger Madeleine Wahlberg, centrumledare på Avenyföreningen. Det känns bra att vi nu får en lösning som är nödvändig när den finns där, men som inte syns när den inte behövs. Vi hade en testperiod med urinoarer på Avenyn förra sommaren vilket gav ett gott utfall. Nu är utmaningen att informera göteborgarna om att de kan använda urinoaren.

UriLiften kommer att vara upphissad mellann 22-05 på fredagar och lördagar. Den exakta placeringen är vid Valand på Vasagatan. Driften sköter Park- och Naturförvaltningen med en fjärrkontroll. När UriLiften hissas ned startas också ett automatiskt rengöringsprogram.

Byggnationen startar vecka 21 och installationen beräknas vara färdig vecka 22.