Vampyrer i teaterkällaren

Fredrik Evers, som tillhör Göteborgs Stadsteaters fasta skådespelarensemble, står för regin. Fredrik Evers har haft regiuppdrag på flera teatrar tidigare. Det blir nu första gången han regisserar på Göteborgs Stadsteater.I rollen som Oskar ses Eric Ericson. Eric kunde senast ses på scen i Skänk mig snarast sonsöner på Nya Studion. Han är ett välbekant ansikte för många genom sin medverkan på film och TV. Senast sågs han i komedin Fyra år till och i TV-serien Gynekologen i Askim.

Pjäsen är skriven av Dennis Magnusson som bland annat skrivit Att döda ett tivoli, en del av Brott och straff- trilogin på Backa Teater.

Den rätte är namnet på Dennis Magnussons nyskrivna monolog – en fri fortsättning på John Ajvide Lindqvists succéroman Låt den rätte komma in. Sent på kvällen ska den spelas i teaterns källare, under Stora Scen. Vågar du titta?

Efter en arton år lång mordturné genom Europa återvänder Oskar och vampyrflickan Eli till barndomens Blackeberg. Han fortsätter att föda hennes glupande aptit allt enligt en sträng ritual. Allt verkar gå bra tills han en dag plötsligt fångar fel person…

Utgångspunkten för historien är en mobbad och utsatt pojke som vill bli övermänsklig för att slå tillbaka. Nu är han vuxen och vill hämnas sin barndom. Han har en osynlig låtsaskompis, precis som Alfons Åberg har sin Mollgan. Men detta är en dödlig och farlig vänskap.
– Huvudpersonens drivkraft kommer ur rädslan att inte bli accepterad. Att bli slagen, förolämpad och plågad bortom alla gränser. Dag ut och dag in, år efter år. I pjäsen är huvudpersonen Oskar en Vlad Tepes (Dracula) och vi kommer i teatersalongen att skrämmas på flera plan, säger regissören Fredrik Evers.

Fredrik Evers, som tillhör Göteborgs Stadsteaters fasta skådespelarensemble, står för regin.
– Jag vill undersöka den ständigt närvarande ondskan och vilka mekanismer som utlöser den. Drivkraften i berättelsen är den mobbade pojkens. Han som så gärna skulle vilja kunna slå tillbaka, han som drömmer om att vara den starke. Vem skaffar sig en vampyrvän? Den som vill ha makt över liv och död, säger Fredrik Evers.

Fredrik Evers har haft regiuppdrag på andra teatrar tidigare. Det blir nu första gången han regisserar på Göteborgs Stadsteater.

Den rätte har urpremiär 30 november i – det nyinvigda scenutrymmet – Källaren. Endast 20 exklusiva platser finns vid varje tillfälle så det blir en intim föreställning där du kommer nära händelsernas centrum.