Sveriges modernaste grillkök öppnar på Avenyn

Femte maj slår nya Jonsborg upp dörrarna på Avenyn. Det nya grillköket är inte bara nybyggt, utan också och dubbelt så stort.
– Det är det första som är nybyggt på Avenyn på sextio år, säger ägaren Magnus Jonsborg.

Den gamla kiosken på Avenyn revs i december 2011 och har nu varit stängd i ett halvår. Men femte maj är alltså Magnus tillbaka på Avenyn – tillsammans med sina populära korvmenyer. Magnus satsar på ett modernt koncept med ett utbud av 16 olika korvar varav sex helvegetariska. Till korvarna serveras ett potatismos gjort enligt Magnus farmors egna recept.
– En korv med mos är kultur i Göteborg. Jag har en korvkrog i folkets anda och vi serverar gött mos, säger han.

Men Jonsborg serverar inte bara korv med mos. Här finns även fransk potatissallad, surkål och många vegetariska alternativ. Finns ingen falukorv till veganer så gör han en. Magnus tar saken i egna händer och bidrar även med koncept till andra restauranger. Till det egna grillköket kommer allt från vegetarianer till finsmakare av korv. Den nya lokalen förväntas locka ännu fler människor.

Bygget av nya Jonsborg påbörjades redan i december efter att den gamla revs. Bygget har pågått under väderskydd under hela vintern. Nya grillköket är mer än dubbelt så stort som den gamla kiosken, cirka 50 kvadratmeter mot 20 kvadratmeter. Och kunderna kommer att för första gången kunna beställa och äta sin mat inomhus.

Tre av fasaderna är klädda med ljus ekebergsmarmor. Fasaden mot Engelbrektsgatan, med utsikt ned över Avenyn, är glasad och innanför den finns en serveringsdel med en mosaikbild med göteborgsk anknytning.
– Vi kom fram till ett motiv som vi är väldigt nöjda med, säger Ann-Sofie Molander som är projektledare på Higabgruppen.
Vad motivet kommer att föreställa vill de inte avslöja än.
– Det får du komma till premiären för att se, säger Magnus Jonsborg.
Kundansvarige Marija Slebic på Higabgruppen gillar den nya byggnaden:
– Det är ”gräsligt” fint!
Hon syftar på att yttertaket är täckt av sedumgräs.

Byggnaden är ritad av Fredrik Granfors och Ludvig Lindahl, vars förslag vann en arkitekttävling om utformning av ny kioskbyggnad.