Så blir nästa spelår på Stadsteatern

Stora scenen

Påklädaren

Premiär 9 september

Uppgifterna

Urpremiär 14 oktober

I sista minuten

Urpremiär 9 december

Bibeln

Urpremiär 17 februari

Lubiewo – Kärleksön

Urpremiär 30 mars

Nya studion

Skänk mig snarast sonsöner

Sverigepremiär 16 september

Antigone

Premiär 21 september

Winterlong

Sverigepremiär 2 december

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva

Nypremiär 13 januari

Crime scenes:

Urpremiär 9 mars

Same same but different

Urpremiär 20 april

Carin Mannheimer är tillbaka med en nyskriven komedi. Bibeln sätts för första gången upp på en teaterscen. Och Oskar Humlebo (Moto Boy) gör teaterdebut i dubbel bemärkelse i Lubiewo – Kärleksön. Det är några av godbitarna som Stadsteatern presenterar för säsongen 2011-2012.

– Teatern är en plats som väcker känslor. Det är en plats för undersökning av vad det betyder att vara människa. I år utmanar normen av vad som får plats på Stora scenen, säger Anna Takanen, konstnärlig ledare på Göteborgs Stadsteater.
Teateråret 2011/2012 på Stadsteatern kommer att innehålla ett mångfaldsperspektiv som inte funnits tidigare.
– Det här är ett unikt spelår på flera sätt. Det genomsyras av gränsöverskridande genrer, stor mångfald och ännu mera nyskrivet. Vi utmanar oss själva, vår publik och också normen för vad som får lov att ta plats på en teaterscen, säger Anna Takanen.
Även i år kommer jämställdhet också att stå i centrum, med sex kvinnliga och fem manliga regissörer.

Först ut är Påklädaren på Stora scen i regi av Eva Bergman. Pjäsen är skriven av Ronald Harwood och handlar om ett teatersällskap som reser runt på engelska landsbygden.
– Påklädaren är en hyllning till teatern och till de som står på scenen men också de som arbetar bakom. Pjäsen handlar om kärlek, längtan och ensamhet. Om att leva ett helt liv inom teatern och priset man betalar för detta, säger Eva Bergman.

Den 9 december återkommer Carin Mannheimer till Stadsteatern, efter publiksuccén med Sista dansen. Men den här gången står hon också för regin i komedin I sista minuten, som också behandlar äldre kvinnor, fast på ett annat sätt.
– Den här gången har jag backat bandet och nu rör vi oss bland människor som visserligen har några år på nacken men som klarar sig själva och har bettet i behåll. De befinner sig i ett skede i livet där det börjar bli bråttom, säger Carin Mannheimer och tillägger att denna pjäs egentligen ligger henne personligt närmare än Sista dansen.
I sista minuten handlar om vänskap, kärlek och livet.
– Nu hoppas jag att man ska ha ett leende på läpparna från början till slut.

För första gången i teaterhistorien ska Bibeln sättas upp på scen. I det nyskrivna verket av Niklas Rådström tas ett helhetsgrepp om den bibliska berättelsen.
– Att försöka sätta hela Bibeln på scen är en utmaning som man inte får mer än en gång i livet, säger han om uppsättningen.
Resultatet visade sig bli en fem (!) timmar lång föreställning där enda en hel del har tagits bort.
– Vi har försökt ta ett helhetsgrepp som gör det meningsfullt för en publik i dag och ger en känsla, förklarar Niklas Rådström.

Något annat som sker för första gången under kommande teaterår är att Oskar Humlebo, även känd som Moto Boy, ställer sig på scen i föreställningen Lubiewo – Kärleksön. Faktum är att han gör teaterdebut i dubbel bemärkelse då han också komponerar musiken i pjäsen.
– Innan jag ens började sjunga har jag velat göra musik för det visuella snarare än till artisteri, stycken snarare än låtar, och nu har jag äntligen fått tillfälle att göra det på riktigt. Att jag också ska vara skådespelare på scen blir något helt nytt för mig, jag har hittills bara stått på scen som artist. Det blir mycket inspirerande och utmanande, säger Oskar Humblebo.

Ytterligare ett extra spännande tillskott i repetoaren under 2011/2012 blir samarbetet som Stadsteatern gör med Parapanda Theatre Lab från Dar es Salaam i Tanzania. Tillsammans sätter de upp Sofokles verk Antigone och lyfter den antika tragedin till brännande aktualitet med fokus på kvinnorna. Föreställningen framförs både på svenska och swahili av skådespelare från Parapanda och Göteborgs Stadsteater. Efter en första premiär i Dar es Salaam kommer hela ensemblen till Göteborg för att ha premiär på Nya Studion den 8 oktober. För regi står Mgunga Mwa Mnyenyelwa från Parapanda tillsammans med Ronnie Hallgren. De etablerade den första kontakten redan 2001, vilket lade grunden för det nuvarande samarbetet.
– Parapandas arbetssätt och formspråk är en viktig del i den konstnärliga processen och kommer att ge oss nya och intressanta erfarenheter och krockar, säger Ronnie Hallgren.