Mannerström är Avenyns mästerkock

Restaurang Kometen på Vasagatan 56 i Göteborg är en av Sveriges mest framgångsrika restauranger. Den startade redan 1934. Sedan 2009 äger stjärnkrögarna Leif Mannerström och bröderna Christer och Ulf Johansson restaurangen.

Sveriges mästerkock på Tv4 lider mot sitt slut. Men för Leif Mannerström, jury, matvirtuos och Avenyns mästerkock, fortsätter ett fyllt schema även efter kamerorna slocknat.

Andra säsongen av Sveriges mästerkock är i sitt slutskede. För en person kommer kockdrömmen att gå i uppfyllelse. För den personen, liksom många andra med kockambitioner, har Leif Mannerström varit en inspirationskälla. Han har skapat något av en Björn Borg-effekt inom kockbranschen som fått unga att söka sig till yrket.
– Det är jag stolt över att veta, säger Leif Mannerström utan krusiduller.
Genom programmet får nya, unga ögon syn på Leif Mannerström. Kanske finns där en blivande kocktalang.
– Det är mycket ungdomar som tittar. Nu kommer ungar fram och tar bilder och vill ha autografer, säger han och skrattar lite.

I dag äger Leif Mannerström en av Sveriges mest välrenommerade restauranger, Kometen vid Avenyn.
Varför tog du över Kometen 2009?
– Jag ville föra traditionen vidare. Det kan inte vara crossover-restauranger överallt. Jag älskar husmanskost och det här är en av få genuina restauranger i Göteborg. Här lagas det på ett fint sätt. Vi har inte ändrat nåt, säger Leif Mannerström och fortsätter:
– Men vi har tredubblat omsättningen sedan vi tog över. Vi gör inga aktiviteter utan folk kommer för att vi har gott rykte – även i Stockholm. Vi serverar vällagad, vacker husmanskost – och det har blivit populärt. Det är en riktig restaurang, inte en dagslända som många andra. Jag är inte så mycket för nippertippemat och hittepåmat. Det fordrar kunnande att hålla på med husmanskost.

Den långa karriären har innehållit en rad utmärkelser och stjärnor, liksom sett en otrolig utveckling i restaurangbranschen.
Hur ser du på framtiden?
– Andra får konkurrera med varandra. Kometen är det den är, den har ett väldigt speciellt koncept. Vi lagar det käk som vi gör och det gör vi bäst. Jag bryr mig inte om fyrar. Jag bryr mig om gäster. Vi driver en sund restaurang med god husmanskost till en prisnivå som tilltalar folk.

I dag hinner Leif Mannerström inte vara i köket på Kometen så ofta som förut. I september börjar han spela in den tredje upplagan av succéprogrammet Sveriges mästerkock. Men redan i maj drar ett nytt tv-projekt igång.
– Jag gör så mycket jag kan på Kometen, men jag har annat att stå i. Men jag är restaurangskadad och kan inte vara utan suset och sorlet. Det är en glädje att driva Kometen. Jag litar på personalen till hundra procent. Det är en fröjd att se dem.
Så medan de flesta trappar ner på äldre dagar är Leif Mannerströms schema fortfarande späckat.
– Jag har inte tid att vara pensionär. Jag ser ingen anledning. Jag gillar att jobba.
Blir du nånsin trött på mat?
– Nej. Hemma är jag alltid i köket, inte i vardagsrummet. Jag går upp tidigt och när min fru kommer upp säger hon när hon ser mig i köket: är restaurangen redan öppen? Jag är kockskadad.

Avenyn då, hur ser du på dess framtid?
– Jag tycker inte att det behöver köra bilar och bussar där. Det skulle vara som en stor piazza. Det hade varit nåt det!