Lika för lika

Premiär 7 september 2012 Stora Scen
Av William Shakespeare
Regi Tobias Theorell

Den hyllade Dramatenskådespelaren Örjan Ramberg återvänder till sin gamla hemstad för att ställa sig på scen på den teater där han en gång började som scenarbetare. Nu, nästan 50 år senare, gör han scendebut på Göteborgs Stadsteater och vi ser honom i huvudrollen som Hertigen i Shakespeares komedi Lika för lika.

Wien och dess invånare befinner sig i moraliskt förfall. Ett kloster, ett fängelse, ett horhus och en barnkör av bastarder – dessa är några av utgångspunkterna för Tobias Theorells uppsättning. En pjäs om ett genomkorrupt samhälle och om var gränsen går för att sälja sin moral.
— Denna komedi är en förklädd tragedi. Vi konfronteras med ett antal moraliska dilemman som känns oerhört moderna. Konsumismen är vår tids religion. Allt är till salu: kärlek, sex, makt, lojalitet. Man undrar till slut: Finns det värden som inte kan mätas i pengar? säger regissören Tobias Theorell.

Tobias Theorell var senast på Göteborgs Stadsteater då han regisserade Park Aveny av teaterns husdramatiker Lucas Svensson. Just nu är han också aktuell med Lucas Svenssons pjäs Olof Palme – en pjäs från Sverige på Stockholms Stadsteater och på Kungliga Operan i Stockholm.

Stadsteatern välkomnar också Jacob Ericksson tillbaka till teatern, denna gång i rollen som Hertigens
ställföreträdare, Angelo. För första gången delar Jacob Ericksson och Örjan Ramberg scen. De har tidigare setts tillsammans i filmen Sprängaren.
Som nunnan Isabel ser vi Caroline Söderström som hyllats för sin rolltolkning i bland annat Vintertid. I övriga roller finner vi Eivin Dahlgren, Gustav Ekman Mellbin, Fredrik Evers, Thomas Nystedt och Victoria Olmarker.

LÄS MER OM LIKA FÖR LIKA