Ingen städning på Avenyn inför stora städdagen


Onsdag den 18 april är det dags för den årliga städdagen i centrala Göteborg. För att visa hur mycket skräp som faktiskt slängs på våra gator och torg så ställs den ordinarie städningen in under fem dagar.
– Vi gör detta för att vi vill visa hur det ser ut om ingen städar, säger Maria Börgeson, kommunikatör på Trygg, vacker stad.

Städningen i Göteborgs centrala delar kommer att vara inställd från och med lördag morgon den 14 april till och med onsdag morgon den 18 april. Det betyder att inget skräp kommer att plockas upp från marken inom ett område som sträcker sig från Gustaf Adolfs Torg längst Västra Hamngatan, upp och ner för Avenyn, längst Stora Nygatan, Lilla Kungsgatan och ner till Brunnsparken. Självklart kommer papperskorgar att tömmas precis som vanligt, området att ses över och farligt skräp såsom glaskross att städas bort. Men skärp som bara slängts på marken får ligga kvar. Och den som tror att det inte blir någon skillnad kommer snart bli varse om motsatsen.
– Det blir katastrofalt skräpigt. Och det är en ganska kraftfull sak att se det med egna ögon, hur nerskräpat det blir, skräpet ligger i drivor, säger Maria Börgeson.

Anti-städ-aktionen vill visa göteborgarna hur mycket skräp som faktiskt slängs direkt på våra gator. Skräp som sedan någon annan går och plockar upp. Faktum är att kommunen lägger närmare 100 miljoner kronor per år på städning och tömning av papperskorgar.
– De miljonerna skulle kunna användas till väldigt mycket andra saker, säger Maria Börgeson.
Att säga att man inte hittar en papperskorg fungerar inte heller som bortförklaring, menar Maria Börgeson.
– Vi har satt upp många nya, så nu finns det 4.300 papperskorgar i Göterborg. Och de flesta finns i centrala stan, så det är onekligen enklare att göra rätt nu, jämfört med för några år sedan, säger Maria Börgeson.

Klockan sju på morgonen den 18 april samlas politiker, tjänstemän, fastighetsägare och näringsidkare för att i en gemensam manifestation städa upp de centrala delarna. Årets städdag arrangeras av Göteborgs stads samverkansorganisation Trygg, vacker stad i samarbete med Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg.
Nu hoppas arrangörerna att aktionen ska få människor att tänka efter och tycka att det inte är okej att slänga sitt skräp direkt på marken.
– Vi vill uppmärksamma folk på att om man slänger skräp på marken så försvinner det inte mirakulöst av sig själv. Utan det är faktiskt någon som går och städar efter dem, säger Maria Börgeson.

Sedan förra sommaren finns en lag som ger polisen rätt att utfärda böter på plats, uppemot 800 kronor, till den som skräpar ner på gator och torg. Hittills har den möjligheten inte använts särskilt mycket.
– I en debattartikel för nån vecka sedan lovade Göteborgs polischef, Lars Klevensparr, att polisen ska ha extra fokus på detta under våren och sommaren. Det låter bra.