HBTQ-festivalen sätter färg på Avenyn

HBTQ?

HBTQ är en vanlig förkortning och står för homosexuella-, bisexuella-, trans- och queerpersoner. Ordet queer uppkom i slutet av 90-talet och handlar om att ifrågasätta normer. Queer kan användas som ett sätt att beskriva sin sexuella läggning i bemärkelsen att man inte vill eller kan definiera den.

Festivalens syfte

HBTQ-Festivalen är en unik konst- och kulturfestival som lyfter upp normkritik och HBTQ-personers livssituation i en konst- och kulturkontext. Det är genom konsten och kulturen de vill uppmuntra till ett öppet och respektfyllt samhälle för att motverka fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet. Målgruppen är alla i Göteborg oavsett etnicitet, sexuell läggning, könsidentitet, funktionalitet och religiös åskådning.

Färggranna flaggor syns redan på Avenyn. Onsdag, 30 maj, är det dags för göteborgarna att visa sina rätta färger när HBTQ-festivalen drar igång. Det är sjätte året i rad som festivalen arrangeras i Göteborg, och förra året blev ett riktigt succéår.
– Jag är oerhört stolt över att vi tillsammans med alla våra samarbetspartners lyckats skapa en festival som har gjort Göteborg till en öppnare stad, säger Tasso Stafilidis, verksamhetschef för HBTQ-Festivalen.

Med mer än dubbelt så många besökare än 2010 blev förra året en succé. 127 000 människor tog del av festivalen och dess 400 programpunkter.
– Festivalen 2011 var en fantastisk upplevelse och ett kvitto för att HBTQ-Festivalen nu på allvar tagit plats i det göteborgska rummet. Få göteborgare kan ha missat att festivalen ägde rum, säger Marcus Gustavsson, ordförande i HBTQ-Festivalens styrelse.

Att festivalen växer ytterligare i år märks tydligt, inte minst på det utökade programmet och att det i år bli ännu fler festplatser. Bältespännarparken och Trädgårdsföreningen kommer tillsammans att utgöra Regnbågsparken. Där kan du under hela veckan bland annat möta utställare, lyssna på musik, ta del av konst, framträdanden och filmer. Även barnen kommer att ha aktiviteter och en egen pysselhörna.

Men det är några programpunkter som du särskilt inte bör missa. Den 1 juni är det Rainbow Party på Gothia Towers. Två dagar senare, den 3 juni, går den stora Regnbågsparaden längs Avenyn. Starten går klockan 14 vid Göteborgsoperan och fortsätter till Liseberg där det blir stor gala. Samma kväll blir det fest och dans utan paus på flera av Avenyns nattklubbar. Den officiella efterfesten är på Push.