Gothia Cup 2012

Gothia Cup 15-21

Gothia Cup är världens största och mest internationella fotbollsturnering för barn och ungdomar och spelas varje år i Göteborg och i angränsande kommuner. Gothia Cup arrangerades första gången 1975 och i år deltar över 35 000 spelare i 1625 lag från 80 olika nationer från hela världen. 2010 utnämndes Gothia Cup av Handelskammaren till en av de 12 största svenska ledarskapsbedrifterna i modern tid. 2012 tilldelades Gothia Cup Schenkers logistikpris för sin eventlogistik under turneringen.

För mer information, se Gothia Cups hemsida.

När den 38:e upplagan av Gothia Cup startade i måndags är det med ett större och mer internationellt deltagande än någonsin tidigare – totalt 1625 lag från 80 olika länder.
– Det är fantastiskt att vi trots en ökande konkurrens och en kärv världsekonomi befäster vår ställning som världens största idrottsevenemang för barn och ungdomar, säger turneringens generalsekreterare Dennis Andersson.

Förra året slogs deltagarrekordet i Gothia Cup. Då kom 1570 lag från 73 olika nationer till start i turneringen. Det var rekord för turneringen i antalet deltagande nationer och en tangering av rekordet i antalet deltagande lag. Men dessa siffror överträffas alltså rejält under Gothia Cup 2012.
– Jag är särskilt glad över att vi har lockat deltagare från 80 olika nationer över hela världen. Det är ju möten mellan människor som Gothia Cup i grund och botten handlar om. Att med hjälp av fotboll överbrygga olikheter och skillnader och skapa förståelse för varandra, säger Dennis Andersson.

Årets upplaga av Gothia Cup innebär även att två länder deltar i turneringen för allra första gången – Japan och Tadzjikistan. Det japanska laget Tokyo Verdy kommer till Göteborg efter det att Gothia Cup tecknat ett treårigt samarbetsavtal med det japanska fotbollsförbundet och deras högsta liga J. League. Laget från Tadzjikistan deltar i klassen Kim Källström Trophy – klassen för ungdomar med en utvecklingsstörning.

– Det är alltid glädjande att välkomna nya medlemmar in i den stora och växande Gothia Cup-familjen. Efter årets turnering har närmare en miljon spelare från 137 olika nationer deltagit i Gothia Cup sedan starten 1975. Det känns nästan svindlande när man tänker på det, säger Dennis Andersson.

För den som vill följa cupen kan man göra det via Viasat Fotboll, som direktsänder över 34 timmar från Heden och Gamla Ullevi. Dessutom visas alla sändningarna parallellt hos Viaplays Facebook-sida. Det är fjärde året i följd som Viasat Fotboll direktsänder från Göteborg och Gothia Cup. Förutom invigningen i måndags sänder kanalen från gruppspelet på onsdag samt slutspelet och A-finalerna från torsdag till och med lördag.