Posts Tagged ‘Hotell’

Göteborg blir grönaste hotellstaden i Europa


Nu kan man sova med grönt samvete, nästan överallt i Göteborg. Över 80 procent av hotellen i staden är miljödiplomerade, och målet är att alla ska bli det.
– Vi stärker vår konkurrenskraft internationellt om vi är en hållbar destination, säger Stefan Johansson som är ordförande i föreningen Göteborgshotellen.

Allt fler arrangörer av stora möten och evenemang frågar efter miljömässigt hållbara alternativ. Flera städer kan i dag erbjuda detta, men inte många har kommit så långt som Göteborg. I ett unikt samarbete har både stora och små hotell sett till att bli miljödiplomerade.
– Just nu sitter nio hotell på skolbänken för att lära sig mer, och fler är på väg under hösten. För oss som jobbar med detta så är det ett bra exempel på göteborgsandan, när man samarbetar för att nå ett positivt resultat, säger Stefan Johansson som själv driver Nääs Slott.

Göteborgshotellen har 31 medlemshotell med 2 500 rum, av dessa är 84 procent miljödiplomerade. Av de 20 större hotellen i Storhotellgruppen är för närvarande 90 procent diplomerade. Det är en imponerande hög siffra, även internationellt.
– Av alla städer vi har jämfört så ligger Göteborg bäst till. Målet är att nå 100 procent, vilket är oslagbart för vilken stad som helst, säger Katarina Thorstensson hållbarhetsansvarig på Göteborg & Co som leder projektet ”Sustainable Gothenburg”.

Projektet startade för två år sedan med målet att Göteborg ska bli den mest hållbara destinationen i världen, och då med ett helhetsperspektiv. Transporter, hotell, mötesanläggningar och arenor ska alla erbjuda de miljömässigt bästa lösningarna.

Detta är också ett nordiskt samarbetsprojekt där Finland, Norge, Danmark, Island och Sverige deltar för att skapa en hållbar skandinavisk mötesregion. Även i jämförelse med våra grannar ligger Göteborg långt framme.
– För vår destination är det en framtidsfråga att hållbart kunna paketera stora delar av turismupplevelsen. Då blir kretsloppstänkandet ekonomiskt och inte bara ekologiskt, säger Stefan Johansson.

Gothia Towers blir Lego Towers


Nu finns legomodellen av framtidens Gothia Towers på plats i lobbyn på hotellet. Legobygget är ett av landets största och måste räknas som ett av de mest imponerande.
– Det är en fantastiskt legomodell, säger Petter Ullberg, VD för Gothia Towers och vVD för Svenska Mässan.

Lego Towers är 1,80 meter högt och tre meter brett vilket gör det till en av de största legomodellerna i Sverige. Den tog ett halvår att tillverka och består av 75 000 legobitar varav hela 10 000 är fönsterrutor.

Bakom bygget står Johan Sahlström, civilingenjör på Volvo Lastvagnar. Han har legobyggen som sin stora passion och hobby. I sitt hem har han över en miljon legobitar och så fort han får möjlighet reser han till olika legoutställningar i Europa för att hämta inspiration till nya legoprojekt.
– Den här modellen är bland det roligaste jag har varit med om att bygga, särskilt eftersom modellen avspeglar en modell som blir verklighet om några år. Jag har designat tornen i ett digitalt ritverktyg anpassat för lego och modellen är skalenlig ned till minsta detalj, säger Johan Sahlström.

Modellen visar alltså hur hotell- och mötesplatsen kommer att se ut när allt står färdigt vid årsskiftet 2014/2015 och blir Europas största helintegrerade hotell- och mötesplats.
– Det är en fantastiskt legomodell och vi är mycket imponerade över Johan Sahlströms precision och skicklighet. Nu kan både vi som arbetar här och alla besökare, stora som små, inspireras av den här fina modellen av det framtida Gothia Towers, säger Petter Ullberg, VD för Gothia Towers och vVD för Svenska Mässan.

Jacuzzi – med utsikt


Vill du njuta av Avenyn ovanifrån? Nu har du chansen till en annorlunda upplevelse. På Mornington Hotel Stravaganza finns nu en relaxavdelning – på takterrassen.

På takterrassen på Mornington Hotel Stravaganzas sjunde och översta våning, med vidunderlig utsikt över gatulivet på Avenyn och Göteborgs takåsar, finns nu en relaxavdelning med bastu och en jacuzzi under bar himmel.
- Det är en del i vår idé, att alltid förnya oss, säger Staffan Alfredsson, hotelldirektör, och fortsätter:
- Vi arbetar med begrepp som constant change och youthful curiosity där vår kreativitet får flöda för att skapa nya och roliga upplevelser på hotellet. Att kunna erbjuda många helt unika produkter är ett sätt att skapa konkurrensfördelar och ett sätt för oss som individer att få utlopp, ha roligt och utvecklas.

Relaxavdelningen på terrassen har plats för tio personer och består av en bastu med fönster mot avenyn och ett lyxigt SPA-bad med jetstrålar och vattenfall. Relaxavdelningen ingår i den exklusiva penthousevåningen Rock Star Floor men kan även hyras av externa gäster i samband med olika events. Från midsommar kommer den även vissa tider att vara tillgänglig mot en liten avgift för hotellgäster.

Bubbla och njut!

Gothia Towers blir tre

FAKTA Nya Gothia Towers

- Hotellet får drygt 1 200 rum
- Tillkommande yta: 40 000 m2
- Nya tornet blir 100 meter, enbart Lisebergstornet (116 m) är högre i Göteborg
- Nuvarande East Tower byggs på till en höjd av 82 meter
- 77 meter höga West Tower, som idag är högst, blir lägst
- De tre tornen binds samman med inglasade broar, 55 meter över mark
- Tolv nya möteslokaler skapas, samt ett flertal lounger, ”breake out-rooms” etc
- Sju möteslokaler får panoramafönster på 28:e våningen, 82 meter upp
- Fyra nya restauranger och en festvåning för 300 personer på 29:e våningen
- Wellnessavdelningen får en utskjutande bassäng, 49 meter över markytan
- Det nya tornet får tio hissar, alla tornen får utanpåliggande panoramahissar
- Hela hotellet certifieras enligt den internationella miljöstandarden BREEAM

Inom några år kommer Göteborg att ha ett av Europas största hotell. Det är Gothia Towers som bygger nytt och ökar antalet hotellrum med drygt 500 till 1 200.
– Bygget sker i två etapper, redan sommaren 2013 invigs mittentornet ”Crown Tower”, dvs nuvarande East Tower, som byggs på med sex våningar, säger Petter Ullberg, vice VD och hotellansvarig på Svenska Mässan.

Det blir Peab som får uppdraget att bygga ut Gothia Towers, vid Korsvägen i Avenyområdet i centrala Göteborg. Byggföretaget har tecknat ett partneringavtal med Svenska Mässan om att genomföra en utbyggnaden. Avtalet omfattar en utbyggnad av Hotel Gothia Towers med ett tredje torn samt en sexvånings påbyggnad ovanpå nuvarande East Tower. Det nya East Tower, blir 29 våningar högt och får drygt 450 rum. Hotel Gothia Towers får med detta ett tillskott på drygt 500 rum totalt och blir efter utbyggnaden ett av Europas största hotell, med totalt 1 200 rum.
Förutom ett 50-tal exklusiva rum inryms även i Crown Towers en wellnessavdelning med tre bassänger, gym, bastu och hamam.
Invigning beräknas till andra halvåret 2014. Både det tredje tornet och påbyggnaden kommer att miljöklassas enligt det internationella systemet Breeam. Totalt ligger ordern på en miljard kronor.

Arbetet påbörjas omgående och hela projektet beräknas vara färdigt vid årsskiftet 2014-15.
– Vi är mycket glada över att Svenska Mässan har gett oss detta förtroende. Tillsammans kommer vi att genomföra utbyggnaden i nära samverkan med Svenska Mässans dagliga verksamhet. Att vi som Nordens Samhällsbyggare får delta i den fortsatta utvecklingen av centrala Göteborg, är något vi är mycket stolta över, säger Sven Kerstis, divisionschef Peab.

Byggnationen innebär att Göteborg och Svenska Mässan, som Gothia Towers är en del av, får Europas största helintegrerade hotell-, mäss och konferensanläggning när bygget är färdigt.
Carin Kindbom, VD och koncernchef för Svenska Mässan, ser det nya hotellet som en förstärkning för hela Göteborg.
– Avsikten är att växa kraftigt på mötessidan. Utbyggnaden är nödvändig för att lyfta mötesplatsen Svenska Mässan till den högsta divisionen.
Carin Kindbom ser en stor potential, främst för internationella kongresser.
– Vi har haft en fantastisk utveckling i det segmentet. 2010 var ett verkligt toppår med över 330 000 konferenspersondagar.
När Svenska Mässan nu får ett av Europas största hotell integrerat i anläggningen räknar de med att årligen locka fler kongresser och fler utländska besökare.
– Till glädje för alla hotell, liksom för restauranger, shopping, transportföretag och liknande i Göteborg, säger Carin.

Här är nya Avenyn

no images were found

Så gör du din röst hörd

Förslaget för kvarteren Borgeby och Örbyhus finns utställt för granskning på Stadsbyggnadskontoret, Köpmansgatan 20, under utställningstiden som pågår nu fram till 14 juni. Besökstid dagligen kl. 08.00 – 16.30 (ej lör- och helgdagar). Förslaget finns utställt även på Centrums stadsdels kontor, Engelbrektsgatan 71, öppet: mån-fre 08.00- 16.30. Förslaget finns också på Göteborgs Stads hemsida.

Anmärkningar mot förslaget tas emot skriftligt senast 11-06-14 under adress Byggnadsnämnden, Box 2554, 403 17 Göteborg eller via e-post sbk@stadsbyggnad.goteborg.se. Ange din adress, fastighetsbeteckning (om aktuellt) samt ärendets diarienummer 0767/ 09. Information om förslaget kan lämnas av Åsa Askergren tfn 031-368 18 28 och Anna-Karin Nilsson tfn 031-368 16 52.

Läs mer hos Stadsbyggnadskontoret.

Det är dags för upprustning av Göteborgs paradgata.
Fler bostäder, ökad handel och uppfräschade fasader är grunden i den projektplan som Stadsbyggnadskontoret nu har uppe på förslag.
Allt för ett tryggare och mer attraktivt flanörstråk.

Stadsbyggnadskontoret har i samarbete med Wingårdhs arkitektkontor och fastighetsägaren Wallenstam tagit fram ett förslag för att förbättra Avenyn.
Anledningen till projektet är att Byggnadsnämnden har ett uppdrag att förnya och förändra Aveny- och Hedenområdet. Målsättningen är fler bostäder, en utveckling av handeln samt ökad tillgänglighet och trygghet.
– Vi ska lyfta Avenyns standard och förtäta boendet. Resultatet ska bli en vackrare paradgata, säger Åsa Askergren, Stadsbyggnadskontoret.
De kvarter som är först ut i renoveringsprojektet är kvarteren Borgeby och Örbyhus, mellan Engelbrektsgatan, Vasagatan, Avenyn och Teatergatan.

Men det är ingen enhetlig fasad som presenteras. I stället visar arkitektbyråns förslag att de vill bevara, men samtidigt utveckla fasaderna.
– Vi vill skapa karaktär och låta varje huskropp komma fram individuellt. Brokighet kan vara välgörande, säger Johan Eklind, ansvarig arkitekt på Wingårdhs.
Hans vision är också att förtydliga handeln i gatuplan med fokus på ljus och luftiga ytor, som ett sätt att städa upp i gatuplansbilden, men också att lyfta innehållet i Avenyns shoppingutbud.
– På det sättet kommer vi att återupprätta Avenyn som flanörstråk, förklarar han.

Fler boende föder handel vilket leder till bättre utbud, är konceptet som de arbetar utifrån. Som ett led i detta planeras 100 nya bostäder att byggas på Teatergatan, och det finns förslag på ett hotell i ett av kvarteren.
Förutom att utöka handeln på Avenyn, är förslaget att Teatergatan ska bli en gångfartsgata med små butiker.

Enligt Åsa Askergren kan det dock dröja till 2013 innan första spadtaget sätts i marken.
Först ska det föreslagna programmet godkännas. Det kommer alltså att ta några år innan första etappen av förändringsprojektet är i rullning och två kvarter får en upprustad fasad. Du har chansen att tycka till och säga din åsikt om förslaget mellan den 18 maj och fram till den 14 juni.

Vad tycker du?

Mornington lanserar smyckeskollektion

I ett unikt samarbete med smyckesdesignern Linda Portinson lanserar Mornington Hotel Stravaganza en exklusiv smyckeskollektion. Det är inte en självklarhet att ett hotell tar fram egna smycken. Men Mornington Hotel Stravaganza är inget vanligt hotell.
– Det är lite vad Stravaganza står för, att inte göra det självklara och vara något av en rebell, säger Anneli Lidenwall, hotellchef på Mornington Hotel Stravaganza i Göteborg.

Till en början var målet att ta fram några smycken som personalen kunde bära. Men resulatet var så enastående att de bestämde sig för att ta fram en hel kollektion av handgjorda och exlusiva smycken. Nu finns allt från örhängen till ett multismycke.
– Vi ville skapa något roligt, vackert och unikt för personalen, men när vi insåg hur bra det blev så känns det som en självklarhet att kunna sälja dessa smycken så att även våra gäster kan ta med sig ett vackert minne hem, berättar Anneli.

19 maj är det lanseringsfest och det blir första gången som Mornington Hotel Stravaganza visar upp resultatet av samarbetet med smyckesdesignern Linda Portinson.
Mornington Hotel Stravaganza har länge arbetat med att ta fram egna unika produkter och de mesta man hittar på hotellet och i sitt hotellrum kan man köpa med sig hem. Med smyckeskollektionen går man nu ett steg längre och inleder ett unikt Göteborgssamarbete. I kollektionen är fjärilen den genomgående symbolen, precis som i hotellets logga.
– Fjärilen som symbol står för precis allt det som Mornington Hotel Stravaganza är. Det är en symbol för det vackra och fria, den ständiga utvecklingen och nyfikenhet. Precis den känslan jag fick första gången jag klev innanför dörrarna på hotellet, säger Linda Portinson som designat smyckena.

Linda, som varit lärling hos silver- och guldsmeden Sebastian Schildt, är en kreativ designer som inriktar sig på smycken. Hon hittar mycket av sin inspiration i former och rörelser i naturen. Ett signum för Linda är handgjorda, exklusiva och väl detaljerade smycken med inspiration från organiska former och energi.
– Jag gillar att utmana materialet och ligga på gränsen till skörhet. Det ger en känsla av sirlighet fasten det ändå är starkt, säger Linda.

Precis som Mornington Hotel Stravaganza arbetar Linda med okonventionella idéer och lösningar. Därför är smyckena en direkt spegling av hotellet. De är äventyrliga, lekfulla och har ett personligt uttryck med designlösningar som är helt unika.

Datum: Torsdagen den 19 maj klockan 18.00 är det releasefest på Mornington Hotel Stravaganzas takterrass.