Eric Saade


Melodifestivalvinnaren och Eurovision-hetingen Eric Saade kommer till Göteborg för sin turnépremiär. Han besöker Liseberg den 17 juni. Klockan 20 går han upp på Stora scenen och tjejerna och killarna i publiken kommer att skrika sig hesa.

Kreativ, positiv och ”control freak”. Men slarvig när det finns tid att koppla av. Så beskriver Melodifestivalens manliga stjärnskott Eric Saade sig själv.

Eric Saade växte upp i Kattarp utanför Helsingborg. Han inledde sin bana i musikbranschen redan vid 13 års ålder, efter att ha blivit upptäckt av ett management som alltid har trott på honom och finns vid hans sida än i dag.
- Min mentala ålder är nog lite äldre än min biologiska, erkänner han. Jag fick tidigt hålla koll på saker. Kanske är det lite därifrån mitt behov av kontroll kommer. Jag har svårt att släppa saker och brukar till exempel dubbelchecka att min manager ringt de samtal han ska, vilket inte alltid är så populärt, ler Eric.

Eric sjöng tidigt, trots att ingen annan i hans familj utövade musik. Mamma jobbade på livsmedelsbutik och pappan, som kommer från Libanon och har palestinska rötter, drev ett eget företag.
När Eric som liten pojke såg Michael Jackson på TV fick han för sig att han skulle sjunga. När det sedan visade sig att han var både tonsäker och målmedveten, tog familjen fasta på det. Första scenframträdandet skedde vid sex års ålder, då han sjöng Vandraren av Nordman på sin mammas bröllop. Sedan dess har han haft olika musikaliska perioder, där bland annat artister Backstreet Boys och Bryan Adams tillhört favoriterna. I dag kan båda anas bland ingredienserna i hans egen musik.

Fotbollen var Erics andra stora intresse och förblev nummer ett ända tills han fick sitt första skivkontrakt vid 15 års ålder. Än i dag är Eric fotbollsfantast och Zlatan förblir hans stora förebild. Dels för sin förmåga att göra fotbollen till en skön, lekfull konstform, dels för sin förmåga att fokusera när det gäller.
- Vinnarskallen finns kvar även utanför fotbollsplanen och jag är en tävlingsmänniska, även när det ofta bara är mig själv jag tävlar mot. Jag är sjukt besviken när jag inte gjort mitt bästa, konstaterar han.

Erics stora kroppskontroll kommer även till användning i den ganska avancerade koreografi han har i sina dansnummer. Han kallar sig ”an entertainer at heart” och känner sig alltid mest levande när han står på scen, i mötet med en publik.

Inte sedan Robyns genombrott har en tonåring varit så redo för att ta steget upp i den yppersta artisteliten. Eric Saade har anlänt. Och han är här för att stanna.