Den Svenska Björnstammen till Kulturkalaset

Kulturkalasets historia

Kalaset har under två decennier bytt namn tre gånger. Göteborgskalaset var kalasets föregångare och var Sveriges största stadsfestival. Det började arrangeras 1992 som en mindre stadsfestival. År 1995 anordnades ett av de största arrangemangen. 2006 kallades det EM-festen då Göteborg var värd för EM i friidrott och 2007 bytte det permanent namn till Kulturkalaset.

Kalasmål

Göteborgs kulturkalas ska bjuda på ett årligt kalas som bidrar till ett varmare, mänskligare och roligare samhälle. Genom evenemangets kraft uppmärksammas och stärks det rika kulturutbudet och bidrar till att Göteborg och Västra Götalandsregionen blir än mer attraktiva att leva och verka i, samt att besöka.

Balett och karneval, gatuteater och symfoniorkester, matkultur och jazz, film och karuseller, hiphop och dansband, saga och cirkus, stand up och skulptur, design och poesi, museer och marknad, världsartister och lokala band. I augusti är det dags för Göteborgs Kulturkalas!

Kulturkalaset är göteborgarnas egna folkfest. År 2010 hade kalaset nästan en miljon besökare och förra året hade enbart paradgatan 290 000 besökare under kalasets sex dagar. Nu är planeringen i full gång inför årets upplaga som äger rum mellan den 14-19 augusti. Nytt för i år är satsningar kopplade till Äldreåret och Barnkulturåret – och nya festplatser.

Programmet är ännu inte fastställt utan kommer att presenteras under midsommarveckan. Men några bokningar är redan klara. Götaplatsen på Avenyn gästas av bland annat Den Svenska Björnstammen, Mikael Wiehe, Göteborgs Symfoniker samt Rix FM Festival. Övriga klara artister är Freddie Wadling, Marit Bergman och Syster Sol.

Som vanligt bjuder kalaset på en mängd programpunkter och evenemang över hela staden. Nytt för Avenyområdet blir bland annat en utställning på Röhsska museet om nationella minoriteter. Med extra fokus på barn kommer kalaset att ställa upp med ett tält i Trädgårdsföreningen där barnkalaset håller till. I Barnkulturårets tält blir det konst-, film- och musikverkstad, teaterföreställning samt musikunderhållning och disco för familjen.

Satsningen på de äldre visar sig bland annat i att det arrangeras badkalas för seniorer på Valhallabadet – ett nytt inslag med kultur, simning, gympa och historiska berättelser. Valhallabadet blir därmed ny festplats på årets Kulturkalas.

Bakom Kulturkalaset står Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen, tillsammans med en rad samarbetspartners inom kommun, näringsliv och andra organisationer.