Avenyn står i blom


Nu fylls åter Avenyn av färggrann blomsterprakt som hälsar göteborgare och turister välkomna. Blomsteramplarna är ett uppskattat inslag på Göteborgs paradgata under sommarmånaderna.

Det är dags för en storstilad comeback i Göteborg. För tredje året i rad kommer succén med sommarblommor på Avenyn tillbaka. Varje år har de kommit i ny tappning. Första året gick färgerna i gult och blått, förra året var blommor i röda och blå nyanser. I år är temat för Göteborg stadsnära odling vilket innebär en blandning av grönsaker och växter som går i gult, orange, lime ihop med mörk- och kornblått.
– Det var inte så enkelt att föra över temat till amplarna, de är lite speciella, säger Margaretha Håkansson, ansvarig för vår- och sommarblommor på park- och naturförvaltningen. Därför har jag tagit de grönsaker som jag tyckte skulle fungera. Det är mexikansk dragon, en tagetes, en sötpotatis, kål och krasse. Sen har jag lagt in vanliga sommarblommor: surfinia, en hängpetunia, cobea, gräs som ska ge skirt intryck och gul margerit.
Varför har du valt dessa blommor?
– Jag utgick från grönsakstänket och valde vad jag tyckte var lämpliga till ampeln. Utifrån deras färgskala och färgskalan på stan jobbade jag vidare. Jag försöker få en hyfsad linje, att det ska se enhetligt ut utan att bli enformigt. För Avenyns amplar har jag lagt väldigt stor vikt vid att välja växter som verkligen hänger ner eftersom amplarna är så höga.

Det är Avenyföreningen och kommunen som ligger bakom initiativet och Avenyföreningen är medfinansiär.
– Vi vill skapa en vackrare och stilfull paradgata. Blommorna bidrar med ett välkomnande, levande och grönt inslag på Avenyn. Det som från början var ett test, uppskattades så mycket av besökarna att vi inte kunnat sluta. Det känns väldigt kul, säger Madeleine Wahlberg, centrumledare i Avenyföreningen.

Blommorna finns att beskåda på Avenyn fram till mitten av september.
– Ett tips är att komma tillbaka flera gånger för blommorna kommer att slå ut i etapper. Det gör att prakten kommer att förändras under hela sommaren. I augusti kommer de att vara som finast – om vädret är på vår sida.